Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulübü
 
 

Anı Fotoları / Zuhal- Vural- Seval Etyemez arşivi

Ekli fotograflar çok uzaklardan , rahmetli Derviş ustanın Amerikada yaşayan küçük kızı Zuhal ablanın , ablası Seval Sevinç ablanın ve ağabeyi Vural Etyemezin arşivinden geldi.
Kendilerine teşekkür ediyoruz. Aşağıdaki ilk fotografta görülen ve yelkeninde ayyıldız olan tekne yapılırken ben 10-11 yaşlarında idim. Tekneyi Amerikalı bir subay sipariş etmişti ve tamamlanınca sandıklayıp Amerikaya götürecekti. Derviş usta tekneye biraz fazla özendi ve doğrusu tekne de bir hayli şık oldu. Karinası 2 nunmara gibi 13 numara gibi idi ama güverte ve içi daha özenli ve süslü yapılmıştı. Sahibi olan Amerikalı subay Derviş ustaya olan saygısından ötürü teknenin ismini baba koydu. (Amerikalılar Derviş ustaya ismi ile değil kısaca baba diye hitab ederlerdi.)

Tekne bittikten ve donanımı tamamlandıktan sonra kalabalık bir seyirci topluluğu önünde ve Amerikalıların resmi denilebilecek bir töreni eşliğinde test amacı ile denize indi. Yukarıdaki fotografın altında yazandan anladığıma göre teknede Derviş usta ve Zuhal abla var ve deneme seyri yapıyorlar. Daha sonra tekne Sinopta hakikaten fazla oyalanmadı. Nasıl paketlendiyse bir gemiye yüklenip Amerikaya yollandı . Bütün bu anlatılanlar bir çocuğun aklında kalanlardan. Daha doğrusunu Vural ağabey, Zuhal abla bilebilirler. Hata varsa düzeltsinler lütfen.

Zuhal ablanın fotograflar eşliğinde yolladığı mektup ise şöyle :

Merhabalar , ben “Zuhal” Remzi Etyemezin  Sinopta Devris usta lakabi ile bilinen ustanin kiziyim. Yegenim Aycadan sizin Sinop yelken kulubunu gelistirmeye ve eski yelkencileri tanitmak icin bilgi, fotograflar toplamaya calistiginizi ogrendim. Sizleri bu calismanizdan dolayi tebrik ederim.

Devris usta Sinopa yelkenlerini tanitmakla kalmamis diyer kayik ustalarinada meslegini ogretmistir. Kendi babasi Topal Suleyman kaptandi. Sarkilarda adini duymussunuzdur, hatta mendirekteki fenerde tas tabelada adi yazilidir. Devris ustanin agaclari el aletleri ve baltalarla sekillendirdigi agac kayiklar limani beyaz martilar gibi susleyip, bir Temmuz denizcilik bayramlarinda yarislara katildigi gibi iki yelkenli kayigi Amerikaya sevk edilmistir. Ekte gordugunuz Ay Yildizli yelken bunlardan biridir. Babamin yaptigi kayiklarin yelken ve flokasini ben dikerdim.

Yelken kulubune kucuk ve genc kizlarimizin da katilmasini isterdim Sadece erkekler yelken acmazlar, kizlarimizda ogrensinler bu sporu. Yelken acip yana yatan kayigin icine ve yuzlerine serpisen deniz suyunun ne guzel oldugunu onlarda tatsinlar.

Basladiginiz bu guzel yokculukta basarilar diliyorum.

Ekteki resimlerde kulubun oldugu yerin eski halini ve Devris ustanin el emegi ile yaptigi harika sanati goreceksiniz. 

Saygilarim ile


 
 
 
 
ANASAYFA | SKY HAKKINDA | TARİH/COĞRAFYA | YELKEN OKULU/ADB SINAVI | PROJELER | FOTOĞRAF VİDEO ALBÜMLERİ | PUPA YELKEN| İLETİŞİM
SİNOP KARADENİZ YELKEN KULÜBÜ
Adres: Gazi Caddesi, No: 36, 57000 Sinop - Türkiye
Tel: 0543 1923 057  Email: [email protected]
 
Bu Sitenin Web Sitesi Tasarımı ve Dinamik İçerik Yönetimi Red Bilişim Tarafından Gerçekleştirilmiştir.